X
GO
               
Update 2018: Digitalisering, effektivisering og kostnadsbesparelse

Update 2018: Digitalisering, effektivisering og kostnadsbesparelse

Skytjenester gjør livet enkelt for bedrifter og deres ansatte, og sparer både tid og penger. Fagseminaret Update 2018 satt fokus på fremtidens skybase...
Digital Index 2018 – Norge sakker akterut

Digital Index 2018 – Norge sakker akterut

Norge holder ikke samme digitaliseringstakt som våre naboland, og er forbigått av Sverige både på Visma sin digitale index og EU sin digitale Index. T...
Columbi løfter idretts-Norge opp i skyen

Columbi løfter idretts-Norge opp i skyen

Norges Idrettsforbund (NIF), Idrettens Regnskapskontor og alle særforbund og særkretser skal opp i skyen med Visma.net og Columbi. – Vi skal få en me...
Columbi dobler antall ansatte – vil være best på skyløsninger

Columbi dobler antall ansatte – vil være best på skyløsninger

Columbi er i sterk vekst og har nesten doblet arbeidsstokken i løpet av de siste 12 månedene. Dette inkluderer blant annet et oppkjøp av et regnskapsb...
En kunde av Columbi kan revolusjonere helsevesenet

En kunde av Columbi kan revolusjonere helsevesenet

Vet du hva som er linken mellom Columbi Micro, 600 høner og en væske som skal påvise ulike sykdommer når de testes mot blod på sykehus og laboratorier...
Bransjenytt, Seminarer og kampanjer
12

Digital Index 2018 – Norge sakker akterut

Publisert
Digital Index 2018 – Norge sakker akterut

Norge holder ikke samme digitaliseringstakt som våre naboland, og er forbigått av Sverige både på Visma sin digitale index og EU sin digitale Index. Trenden må snus om norsk velstand skal opprettholdes.

Erlend Sogn, adm. Dir. i Visma, leder presentasjonen av Digital Indeks sist torsdag, 8.november. Han starter med å peke på at vi i Norge de siste årene har tatt ut større lønnsvekst enn hva produktivitetsveksten tilsier. Se bilde under.

di1

Det som skjer da er at enten må lønnsvekst ned eller produktivitetsvekst opp. Og som dere ser av grafen er lønnsveksten nå på vei ned.

For at disse to linjene igjen skal møtes, og vi samtidig skal beholde det norske velstandsnivået/lønnsnivået, må produktivitetsveksten opp.

Det som er urovekkende er at vi nå sakker akterut på digitalisering. I 2017 var digitaliseringsgraden i norske bedrifter 46%, mens den i år er 47%. Dette er nesten stillstand.

di2

 

På samme tid ser vi at digitaliseringen i EU, og også våre naboland går raskere. Dermed er Norge nå forbigått, til og med av Sverige. Vårt naboland i øst hadde 41 % digitaliseringsgrad i fjor, altså 5% lavere enn Norge, men scoret 48% i år, altså en prosent foran oss. Det er ikke nødvendigvis den prosenten de er foran som er urovekkende, det er snarere at vi ikke ser den samme fremgangen i Norge, som vi ser i nabolandene.

EUs digitaliseringsindeks (DESI) gir samme bildet. I fjor var Norge på andreplass, og i år er vi på femteplass, forbigått av våre naboland.

 

di3

 

Faktura som «Tidstyv»

En av «tidstyvene» i norsk næringsliv er mottak og sending av faktura. Under halvparten av bedriftene har digitalisert inngående og utgående fakturering.

di4

Allerede i 2012 ble det lovpålagt å bruke e-faktura i offentlig sektor. I 2017 snakket regjeringen om å innføre obligatorisk e-faktura i Norsk Næringsliv fra 2018, men planene ble lagt på is.

I Columbi Micro synes vi dette var synd. Dersom alle bedrifter i Norge hadde sendt e-Faktura og mottat digitalt, ville Norsk næringsliv blitt mer effektive. Fakturafiler kunne blitt sendt fra et økonomisystem til et annet, aller helst med elektronisk flyt og bankintegrasjon, slik at man kan godkjenne og betale fakturaer med et tastetrykk.

Det som er synd er at de bedriftene som sender og mottar digitalt, ikke får høstet de maksimal effektivitetsgevinst før alle andre også tar det i bruk. De som var klare i 2012, har nå vært i gang i seks år og opplever at de fleste ikke sender og mottar elektronisk.

Det samme gjelder for Norge som land, offentlig og privat sektor. Vi får ikke høstet de store effektivitetsgevinstene før dette tallet kryper opp mot 100%.

di5

Vi sender 500 millioner faktura hvert år, og det koster Norge som land 54 millioner årlig.

For at Norge og norsk næringsliv skal øke sin konkurransekraft, trenger vi å digitalisere sending og mottak av faktura.

 

Vann, avløp og renovasjon er mest digitalisert

Som en artig fakta kan vi fortelle at den mest digitaliserte bransjen i Norge er «Vann, avløp og renovasjon».

di6

 

Hvem må ta ansvar?

1: Politikerne må ta ansvar

2: Vi i Columbi Micro, og andre IT selskaper, må ta ansvar

3: Du må ta ansvar

Politikere

La oss starte med politikerne. I fjor var de like ved å innføre obligatorisk e-Faktura for privat næringsliv. I år har Erna Solberg sagt at vi muligens må innføre 42 timers uker, altså øke antall arbeidstimer, for å opprettholde velstanden. Hva er best, jobbe mer eller jobbe smartere? Hva vil gi økt konkurransekraft på sikt.

For oss synes det åpenlyst at vi kan ikke sakke akterut på digitalisering og øke arbeidstimer. Vi må jobbe smartere. Og her må politikerne gå foran som veiledere. Innføre lovverk som fører oss til økt digitalisering.

Columbi MIcro

I Columbi er vi ansvaret bevisst. Det er også derfor vi i år har doblet staben, og ansatt flere nye konsulenter på Visma.net, Vismas nyeste forretningssystem i skyen. Vi vil satse sterkt på den nyeste og beste teknologien som finnes, og kunne veilede våre kunder til optimale prosesser.

Du

Og så er det også opp til deg. Du må ta ansvar for din bedrift. Ved at du har optimale prosesser og systemer, kan du også samhandle bedre med andre og gjøre de mer effektive. På den måten bidrar du til å øke egen konkurransekraft, og Norges samlede konkurransekraft.

 

De rike svenskene

Columbi Micro holder til i Østfold. Visma sin administrerende direktør Øystein Moan er også fra Østfold. For noen år siden uttalte Moan på et Visma arrangement at han husker da han var barn/ungdom og Sverige var rikere enn Norge. Med en gang vi dro over grensen kunne vi se de fine bilene, det fine tøyet, og da visste man at det sto litt bedre til med Sverige enn med oss.

Så fant vi olje, og det gikk stadig bedre med Norge.

For et par år siden var det en stor andel svensker i serviceyrker på østlandet. De flyttet til Norge fordi man tjente så mye bedre her.

Nå er de i ferd med å flytte tilbake. Lønnsveksten er høyere i Sverige enn i Norge. Den norske valutaen har også svekket seg, noe som gjør norske lønnen mindre verdt i andre valutaer.

Dersom Sverige slår oss på digitalisering kan de bli rikere enn oss igjen.

For tiden lever vi i Norge på oppsparte midler. Vi bruker mer av oljefondet enn vi sparer, og vi har gjennom flere år tatt ut høyere lønnsvekst enn hva vi kan forsvare ut ifra produktivitetsøkningen.

Norge har hatt en særnorsk velstand en stund, men ting kan snu. Og vi ser allerede konturer av at det er i ferd med å snu. Derfor mener vi at vi må ta grep om produktiviteten nå, for å sikre en bærekraftig norsk velstand.

 

Vil du se og høre mer?

Hele presentasjonen av Digital Index kan sees her

Presentasjonen inneholder også en spennende debatt rundt om vi bør innføre obligatorisk e-Faktura.

- Jeg syntes Øystein Moan var utrolig sterk, og parkert både Olaf Thommesen og Geir Pollestad som var motstandere av tvungen EHF, sier Tor Egil Kristensen, leder for ERP i Columbi Micro etter å ha sett debatten.

Du kan også laste ned hele rapporten her

 

 

 

 

 

nyhetsarkiv
Søk i arkiv